חקלאי הגר"א
הפרויקט הושק ביולי 2020
אזור: דרום תל אביב
מגינה מוזנחת ליער מאכל - מרכז קהילתי בנווה שאנן
כשהגענו למרכז קהילתי הגר"א בשכונת נווה שאנן.
טיפסנו בכמה מדרגות למפלסו העליון של המרכז, יצאנו מהדלת אל החצר האחורית וגילינו מרחב עם פוטנציאל קסום. אך מציאות קשה:
גינה קהילתית לשעבר, מוזנחת ובה עשבי בר יבשים [בחום של חודש יולי תל אביבי], ומספר עצי פרי חולים.
חברי המרכז הקהילתי היו מלאי רצון להפיח חיים בגינה ובמה שהיא יכולה להוות עבור השכונה - כאן אנחנו נכנסים לתמונה.
לפרוייקט עצמו הצבנו מספר מטרות:
ליישם מודל בר קיימא של גידול, הכנה וצריכת תוצרת חקלאית איכותית המיוצרת באמצעות הקהילה לטובת הקהילה.
להזין את הקהילה המקומית בארוחות בריאות המגיעות מהגינה - מהגג לצלחת - farm to table. הארוחות יתבססו על טהרת הצומח מהתוצרים אשר גדלים בגינה.
להשמיש בחזרה את הגינה שאינה בשימוש ולהפוך אותה למתחם יצרני בר-קיימא.
להעצים את תושבי השכונה בידע וכלים לגידול תוצרת חקלאית במרחב העירוני והכנת תוצרים בעלי ערך כלכלי, סביבתי וחברתי, על ידי:
- גיוס ורתימת הקהילה המקומית לטובת הפעילות החקלאית.
- הכנת תוצרים ומוצרים באמצעות הקהילה המקומית ׁ(פירוט כל התוצרים בהמשך).
- ביצוע פעילויות חינוכיות והכשרות מקצועיות סביב הפעילות החקלאית.
יעדי הפרוייקט:
תכנון חקלאי מקצועי ויצירת גאנט עבודה שנתי ניקוש עשבים וגיזום של כל המתחם
סידור וניקוי המתחם טיוב והעשרת האדמה
התקנת תשתית חקלאית יצרנית ואסתטית
התקנת תשתית מים, השקייה אוטומטית לכל סוגי הגידולים
שיווק ופרסום הפעילות לגיוס פעילים מהקהילה
גידול צמחי מאכל תבלין מסוגים שונים ולפי עונות, אשר ישמשו להכנת מאכלים, משקאות ומוצרים טבעיים נוספים.
קיום אירועים קהילתיים וחינוכיים במסגרת הגידול, הקטיף, הבישול, ההסעדה והכנת התוצרים מהתבלינים שגדלו במתחם
שיתוף קהילות וגופים תומכים לפרוייקט למען העשרתו ותמיכתו
חלוקת תוצרת חקלאית לאוכלוסיות מוחלשות בשכונה
יצירת תכנים נוספים במרחב הגינה [תרבות, חברה ,חינוך ,קהילה ועוד]
אז איך התחלנו? מה עשינו?
התחלנו בהבנת שטח הגינה ,האקלים המקומי והמגוון הביולוגי הקיים בה במקביל יצרנו קשר עם הקהילה המקומית ונפגשנו איתה למען איחוד, העלאת צרכים ורצונות השילוב של השניים נתן לנו תמונה ברורה לאיך יראה, מה יהיה ומתי ונשאר לתכנן את השנה ו"לצייר" אידאל.
גיוס הקהילה הקומית היה לאתגר הגדול ביותר כיוון שהמורכבות של קהילה וותיקה, חדשה וזרה - והביא איתו הרבה אתגרים ומורכבויות. האפשרות להזמין ולקבל את כולם פתחה לנו אופקים והפתיעה אותנו - שגם אנשים מחוץ לעיר הגיעו למען התנדבות לפרוייקט. עם צוות חלוץ התחלנו לעמול על ניקוש ,יישור ודישון השטח .
ימי יולי אוג' וספטמבר הזמינו איתם חום כבד אבל תודות להרבה ידיים עובדות , תה צמחים קר , פירות רעננים ואווירה טובה - הקהילה נרקמה ולאט לאט הגענו לשתילות החורף כשאנחנו עם שטח מוכן - מעבר לכל הציפיות.
30 אנשים בממוצע[!] המגיעים פעמיים בשבוע - חום ,קור ,גשם ואפילו ווירוסים ומגפות - לא עצרו את הקבוצה מלהגיע ולגדל תוצרת חקלאית.
במפגשים השבועיים נענו משיעורים ולימוד תאורטי ואנשי מקצוע המגיעים להעשרה , לעבודה מלמדת בשטח , משימות קבועות , פרוייקטים אישיים וקבוצתיים והכי חשוב - אווירה טובה, חברויות פנימיות וגינה שמחה .
עוד ועוד אנשים נמשכו וביחד עם קהילה מקומית יצרנו אירועים בגינה:
סדנאות אוכל ממקומות שונים בעולם, רפואת צמחים, יצירות מהטבע, חגים וימי הולדת, הופעות אומנים והרשימה עוד ארוכה !