חקלאי יהל"ם
הושק בשנת 2021
איזור: רמת גן
חקלאי בית הספר יהל"ם - המכולה הירוקה בלב העיר
כמו ברוב בתי הספר בעיר רמת גן, בית ספר יהל"ם סבל ממחסור בשטחי אדמה זמינים ואיכות אדמה ירודה. מציאות זו הגבילה משמעותית את אפשרויות החינוך החקלאי בבית הספר, תחום בעל ערך רב הן מבחינה חינוכית והן מבחינה בריאותית.
מתוך ההבנה של המצב, צמחה יוזמה ייחודית: להפוך מכולת משא ישנה בלב העיר למרכז חקלאות עירונית חינוכי.
מרכז זה, המשלב טכנולוגיות מתקדמות ומערכות חקלאיות חדשניות, פותח אפשרויות חינוכיות ייחודיות ומקדם תזונה בריאה בקרב תלמידי בית הספר והקהילה.
במקום המחסור, צמחה הזדמנות: להפוך אתגרים למנועי צמיחה, וליצור מרחב חינוכי ייחודי המטפח ערכים חשובים ומקדם אורח חיים בריא.
מטרת הארגון בפרויקט בית ספר יהל"ם רמת גן: חקלאות קהילתית לשינוי
הארגון פעל בפרויקט בית ספר יהל"ם רמת גן מתוך מטרה ברורה: להנגיש את החקלאות לאזורים עירוניים בהם קיימת מצוקה של שטחים פתוחים ויכולת מוגבלת לביצוע פעילויות חקלאיות.
הפרויקט ביקש להביא שינוי הן אצל התלמידים והן בקרב הקהילה המקומית בנוגע לנושאים חשובים כמו גידול מזון טרי, צריכה בריאה ואורח חיים מקיים.
באמצעות הקמת מרכז חקלאות עירוני חדשני בלב בית הספר, יכלו התלמידים לחוות באופן ישיר את תהליך גידול המזון, ללמוד על חשיבות התזונה הבריאה ועל הקשר בין האדם לסביבתו.
הפרויקט תרם רבות לקהילה כולה, ויצר מרחב ייחודי המאפשר מפגש בין אנשים, טיפוח ערכים חשובים וקידום אורח חיים בריא.
הצלחת הפרויקט מדגישה את כוחה של החקלאות ככלי לקידום קהילות, חינוך ילדים והעלאת המודעות לנושאים סביבתיים וחברתיים.
מטרת פרויקט חקלאי יהל"ם רמת גן: חינוך, קהילה ובריאות!
הפרויקט הוקם במטרה רב-ממדית, המשלבת ערכים חינוכיים, קהילתיים ובריאותיים:
1. הקניית ידע וכלים בגידול מזון: הפרויקט שם דגש על הענקת לתלמידים ידע וכלים מעשיים לגידול מזון טרי. ידע זה כולל הבנת תהליכים ביולוגיים, טכניקות גידול שונות, חשיבות תזונה נכונה וקשר בין האדם לסביבתו.
2. חינוך ירוק ובר קיימא: לצד הקניית ידע בגידול מזון, הפרויקט מקדם ערכים של חינוך ירוק ובר קיימא בקרב התלמידים והקהילה. ערכים אלו כוללים מודעות אקולוגית, אחריות סביבתית, צמצום צריכת משאבים וקידום אורח חיים מקיים.
3. חיזוק הקשר בין הקהילה לבית הספר: המכולה משמשת כמרכז מפגש עבור התושבים והתלמידים, ומאפשרת יצירת קשרים חברתיים, שיתוף פעולה וערבות הדדית בין חברי הקהילה.
4. שיפור איכות התזונה: הפרויקט שם דגש על קידום תזונה בריאה בקרב התלמידים והקהילה. גידול מזון טרי בגינה מעודד צריכה של ירקות ופירות טריים, תוך העלאת המודעות לחשיבות תזונה נכונה והשפעתה על הבריאות.
5. תהליך תרפויתי: מעבר לערכים החינוכיים, הקהילתיים והבריאותיים, הפרויקט עשוי לתרום גם לתהליך תרפויתי בקרב אוכלוסיות שונות. עבודה בגינה עשויה לסייע בהפחתת לחץ, חיזוק הביטחון העצמי ופיתוח מיומנויות חברתיות.
הפרויקט יוצר אימפקט חינוכי משמעותי על ידי הקניית ידע ומיומנויות מעשיות בתחום החקלאות, תזונה בריאה וקיימות דרך למידה חווייתית וחוץ-כיתתית. התלמידים לומדים על תהליכי גידול מזון, השפעת מזון על הבריאות, חשיבות השמירה על הסביבה ועוד, תוך כדי התנסות מעשית בגינה.
מבחינה סביבתית, הפרויקט מקדם ערכים של קיימות, צמצום בזבוז מזון, שימוש מושכל במשאבים טבעיים וגידול מזון מקומי וטרי. בנוסף, הפרויקט תורם לחיזוק הקשר בין בית הספר לקהילה, ומעניק לתלמידים תחושת שייכות ומעורבות חברתית.
פרויקט יהל"ם שואף להטמיע את החקלאות כחלק בלתי נפרד מחיי בית הספר והקהילה, תוך דגש על למידה חוץ-כיתתית מבוססת פרויקטים. זאת, באמצעות שיעורי חקלאות כחלק מתוכנית הלימודים, חוגים ופעילויות חקלאיות לכל הגילאים, וסדנאות ואירועים בנושאים הקשורים לחקלאות, בריאות וסביבה. הפרויקט שם דגש על גידול ירקות ופירות טריים לצריכה עצמית ולחלוקה בקהילה, במטרה לשפר את איכות התזונה, לחזק את הקשר בין הקהילה לבית הספר, ולהעמיק את הידע וההבנה של התלמידים בנושאים של גידול מזון, צריכה בריאה וקיימות.