מדריך יחור הידרופוני: כל התנאים החשובים ליחור מושלם

תהליך לקיחת יחורים הידרופונים דורש מהמגדלים מיומנות טובה, הכנה קפדנית וידע טרם ישלפו את סכין הניתוחים ויתחילו לחתוך ענפים ללא הכרה. למעשה, ישנם תנאים מדוייקים הכרחיים לגידול תקין של ייחורים שאם לא יתקיימו, צפויים למגדלים אחוזי הצלחה נמוכים ואכזבה רבה. כדי להימנע ממצבים מצערים כמו אלה ריכזנו עבורכם את התנאים הנדרשים והמלצות פרקטיות ליישום. בהצלחה!

(המדריך נכתב ע"י nature tech)



מה זה יחור?


נתחיל מההתחלה: יחור הוא תא בודד או ענף צעיר אשר נלקח מצמח אם במטרה לגדל ממנו צמח חדש. כמעט לכל צמח שמורה היכולת להוציא יחורים וכל יחור מכיל בתוכו את הDNA המדויק של צמח האם ממנו נלקח ולכן אם גם יגודל בתנאים זהים גם זהה בתכונותיו לצמח האם המקורי.

היחור הראשון (או הדור הראשון) שנלקח מצמח האם נקרא C-1, כאשר היחור שילקח ממנו יקרא C-2 וכן הלאה. ניתן להוציא יחורים גם 20 דורות קדימה מבלי לפגוע בגנטיקה של צמח האם המקורי שהונבט מזרעים.


advancednutrients.com :קרדיט

הגנטיקה של צמח האם

אחד הפרמטרים החשובים ביחור מוצלח הוא צמח אם בעל גנטיקה טובה. צמח אם בריא נותן בסיס טוב ליחורים הנלקחים ממנו, ובעזרת פרקטיקה נכונה ומתן תנאים מיטביים, יגדל למקסימום הפוטנציאל הגנטי שלו. בשל העובדה החשובה הזו, אם היחורים ילקחו מצמח בעל צמיחה חלשה או בעל רגישות למחלות הם יגדלו יחד עם החסרונות הללו ויהיו בעלי הצלחה נמוכה.

המלצה: טפחו כמה צמחים פוטנציאלים וביחרו צמח אם חזק ובריא במיוחד בעל גנטיקה טובה, אשר ממנו ילקחו ייחורים באופן שוטף.

מתי לקחת יחורים מצמח האם?


ניתן לקחת יחורים בכל שלב מכל צמח, אך אם נעשה שימוש בצמחי אם שגודלו במיוחד ללקיחת יחורים, עליהם להיות בני עשרה שבועות לפחות, משום שרקמות צעירות ורכות לא משרישות היטב יחסית לרקמות בוגרות יותר. שכבת התאים בצמח אשר אחראית על הצמיחה נקראת קמביום והיא אחראית על התחלקות התאים ועל ההשרשה. למען ביצוע יחור מושלם מומלץ ששכבת הקמביום בצמח תהיה בריאה ובשלב צמיחה פעיל ומתקדם.

חשוב להבהיר שיחור הוא המשך רציף של צמח האם ולכן אם נלקח לדוגמא מצמח בן 4 חודשים, יתנהג באותו האופן ויהיה בעל אותם מאפייני גיל.

המלצה: יומיים – שלושה לפני לקיחת היחורים בצעו ‘שטיפה’ לצמח האם והשקו אותה במים בלבד עם PH מאוזן על מנת לנקות ממנה את החנקן ולעודד בכך השרשה קלה יותר ליחורים. בנוסף, קחו יותר יחורים מהנדרש והשאירו את החזקים ביותר שנקלטו הכי טוב.



באיזה מצע גידול להשתמש?


מצעי הגידול השכיחים ביותר לגידול הידרופוני של יחורים הם קוביות כבול דחוס, קוקוס, פרלייט, ורמקוליט וקוביות צמר סלעים. כבול הינו מצע 100% אורגני בעל ספיחה נהדרת ואחיזת חמצן טובה, בנוסף התאים המתפרקים ממנו הוא מורכב מפרישים הורמוני השרשה באופן טבעי שמסייעים להשרשה מהירה. שאר מצעי השתילה ההידרופונים מתהדרים גם כן בספיחה טובה של מים ואווריריות מספקת, אך אין להם שום תרומה תזונתית או הורמונלית ליחור, פרט להורמון שתוסיפו בעצמכם.

הערה: רוב מצעי הגידול צריכים השרייה במים עם PH מאוזן (5.5-5.8) טרם שתילת היחורים.

המלצה: אם בחרתם בפרלייט, קוקוס או ורמקוליט השתמשו בכוסות פלסטיק מחוררות בתחתית על מנת להחזיק את המצע והייחור בתוכו. אם בחרתם בצמר סלעים או כבול חוררו פתח קטן ליחור טרם העברתו ונסו להמנע מללחוץ או לדחוס אותו בכח פנימה.

נקיון וסטריליות


יחורים הם צמחים פגיעים שסבלו ממש לאחרונה מטראומה נוראית אשר הפרידה אותם מצמח האם ומאלצת אותם לשנות את מהות ההתפתחות שלהם מעלה או ענף לשורש. התהליך פוגע ב’מערכת החיסונית’ של היחור ומחלישה אותו אל מול חיידקים, מחלות ופטריות ואלה עלולים להביסו במהירות אם לא נקפיד על תהליך עבודה נקי וסטרילי.

המלצה: חיוני מאוד לחטא את כל כלי העבודה טרם השימוש בהם. נגבו את הסכין באלכוהול, חטאו את הכוס הקטנה שתשמש אתכם להורמון ההשרשה, בנוסף עברו על משטח העבודה, משטח היחורים ואפילו חטאו את ידיכם. תנו להכל מספר שניות להתייבש ואז תוכלו להתחיל לעבוד.

הורמון השרשה


לסיוע בתהליך ההשרשה של היחורים ניתן להשתמש בהורמוני השרשה אשר לרוב משפרים משמעותית את אחוזי ההצלחה. ההורמונים מגיעים במגוון צורות כמו אבקה, ג’ל ואפילו נוזל בהזרקה.



תנאים לגידול היחור ההידרופוני


1. רטיבות המצע

זה אולי סעיף קליל ופשוט להבנה, אבל זו גם אחת הטעויות הנפוצות בקרב מגדלים. יחס המים מול החמצן במצע הגידול משחק פרמטר קריטי בקליטת הצמח ובעידוד שכבת הקמביום ליצור שורשים. השקייה מוגזמת חונקת את התאים ולבסוף תביא לריקבון במקום לצמיחה.



2. לחות

טפחו את היחורים בסביבה לחה. לחות גבוהה מאפשרת ליחורים לספוג ולאגור לחות בתוך ובאמצעות רקמות העלים. זה מסייע רבות בהפחתת לחצים על הצמח ועידוד צמיחה בריאה ואחוזי הצלחה גבוהים.

לחות נמוכה עלולה לגרום לאיבוד נוזלים בהתאדות והתייבשות.



3. טמפרטורה

גם יחורים רגישים לטמפרטורות גבוהות או נמוכות מדי ומומלץ לייצב עבורם סביבה בעלת חום שנע בין 24-28 מעלות צלזיוס, כאשר 26 מעלות כנראה תהיה הטמפרטורה האידאלית.



4. תאורה

לאחר לקיחת היחורים יש לספק להם תאורה רצופה 24 שעות ביממה. ניתן לשים את היחורים על אדן החלון במהלך היום ולהאיר עם פלורסנט בלילה (אור לבן).



5. רמת חומציות (PH)

רמת החומציות במצע הגידול ו/או בתמיסה התזונתית נע בין הרמה החומצית ביותר לאלקליינית (בסיסית) ביותר. ליחורים ישנו טווח חומציות אופטימלי אשר מאפשר להם צמיחה מהירה והתפתחות תקינה. בכל פעם שאתם מוסיפים מים מומלץ שהם יאוזנו מראש ברמת חומציות שנעה בין 5.5-5.8 (מעט חומצי).




המדריך נכתב ע"י nature tech - קישור למדריך המלא

  • White Facebook Icon
  • White YouTube Icon
  • White Instagram Icon

© עיצוב ופיתוח ע"י חן ירמולובסקי

2020 תל אביב